perjantai 27. tammikuuta 2012

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja vaihtui euromyönteiseen ay-pomoon Stefan Löfvéniin

Ruotsin Sosiaalidemokraattinen työväenpuolue (SAP) on päässyt yhteisymmärrykseen pääministeri Fredrik Reinfeldtin oikeistohallituksen kanssa ehdoista, joilla Ruotsi voitaisiin liittää euron vakaussopimukseen EVM:ään, Aktuellt Svt.se kertoo.
Sosiaalidemokraattisen puoluejohdon kanta on muuttunut jyrkästä kiellosta myöntymiseen lähes yhdessä yössä.
Käänne tapahtui, kun SAP:n puheenjohtaja Håkan Juholt, joka tunnettiin tiukkana euron ja vakaussopimuksen vastustajana, joutui epäluottamussyistä eroamaan, ja demarit nimittivät 27.1.2012 puheenjohtajakseen Stefan Löfvénin.
Uusi Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Stefan Löfvén ei vastusta Ruotsin hallituksen ja rahaeliitin pyrkimystä liittää Ruotsi euroalueen vakausvälineeseen EVM:ään. 


Svt.se Aktuellt-uutiset  27.1.2012 mainitsee olevan mahdollista, ettei sosiaalidemokraattien kenttäväki ehkä välttämättä anna siunaustaan kaavailluille ehdoille, joten, neuvotteluja  jatketaan.
Uutisissa haastateltu sosiaalidemokraattien EU-asioiden varapuheenjohtaja Marie Granlund luottaa siihen, että Ruotsi saa vakausvälineeseen liittyvät vaatimuksensa Brysselissä läpi.

Aktuellt kertoo, että vastavalitun puoluejohtajan Stefan Löfvénin tulevaisuus näyttää lupaavalta. Hänen arvellaan kykenevän yhdistämään oikeisto- ja vasemmistosiipeen hajautuneen sosiaalidemokraattisen puolueen.

Hitsaajana aloittanut Stefan Löfvén edustaa metallimiestä ja ay-aktiivia parhaimmillaan. Hän kannattaa MoDo-jääkiekkojoukkuetta ja harrastaa lentämistä.
Blogeissa (newsmill.se) politiikan kommentaattorit eivät  kuitenkaan pidä häntä kovin vasemmistohenkisenä ammattiyhdistysjohtajana.
Löfvén on kunnostautunut taitavana Ruotsin metalliliiton, IF-metall'in, toimitsijana ja puheenjohtajana. Hän on tasapainoinen neuvottelija ja esimies.
Haasteeksi kerrotaan, kuinka tehtaan lattiatasosta ponnistava Löfvén mahtanee saada demareiden menettämät tuhannet äänestäjät takaisin etenkin suurkaupungeissa, joissa sosiaalidemokraattinen puolue on  menettänyt kannatustaan pääministeri Fredrik Reinfeldtin oikeistoa ja euromyönteisyyttä edustavalle Moderaterna'lle sekä vihreille.

Löfvénin ensimmäistä puhetta demareiden johtajana 27.1.2012 arvioitiin myönteisesti. Puheessa oli tunnetta, vaikkei hän ole Juholtin, Göran Perssonin tai Mona Sahlinin veroinen yleisön tunteiden liikuttelijana. Oli  silti nöyryyttä, osaamista, ja asiat tuntuivat olevan paikallaan.
Häneltä oltaisiin tosin odotettu hieman vankempaa ja konkreettisempaa asiasisältöä puolueen lähitulevaisuuden toimintalinjauksiin. Mutta, aika saattaa parantaa puutteen, olihan tämä vasta ensiesiintyminen uudessa tehtävässä.  

Ruotsi on EU:n jäsen, mutta se ei kuulu euron rahaliittoon EMU:uun, koska asiasta järjestettiin 14.9.2003 kansanäänestys, jonka tuloksena oli kielteinen kanta liitokseen.


Aktuellt 27.1.2012:
http://svtplay.se/t/102534/aktuellt
Poliittisia blogeja ja kommentteja SAP:n tilanteesta ja uudesta puheenjohtajasta:
http://newsmill.se/artikel/2012/01/27/alla-n-dv-ndiga-signaler-i-l-fvens-tal-n-stan

Ei kommentteja: