torstai 23. kesäkuuta 2011

Vuosisadan huijaus: Kuinka Wall Street työnsi keskinäiset ristikkäisvelkansa veronmaksajien niskaan.

Maailmantalouden finanssikriisinä tunnettu poliittinen kriisi avautuu viikko viikolta kuin jännityskertomus.
Tarinasta kuoriutuu yhä uusia puolia episodi kerrallaan.

Professori Michael Hudson kertoo otsikolla Wall Street's $13 Trillion Cover Story kuinka keskuspankit muuttivat 2000-luvulla toimintatapaansa.
Ne loivat rahaa eliitin luottoriskien lunastamiseen, mutta kieltäytyivät tukemasta terveydenhuollon ja sosiaalisektorin menoja.

(Trillion on Amerikan englannissa miljoona miljoonaa, suomeksi biljoona.
 13 trillion = 13.000.000.000.000)

Artikkelissa, joka ilmestyi 17.6.2011, Michael Hudson puhuu pankkien ristiinvelkaantumisesta, mitä tavanomaisimmasta ilmiöstä, josta ei ole aiemmin aiheutunut suuria ongelmia.

Pankeilla oli entisaikaan tapana vain kuitata vastavuoroiset saamisensa maksetuiksi.
Numerot pyyhittiin kirjanpidosta. Se oli rutiinitoimintaa.
Jostakin syystä tätä yksinkertaista kirjanpitotointa ei rahataloudessa enää 2000-luvulla ole harrastettu. 
Pankkien kirjanpidoissa olevat velatkaan eivät ole enää entisenlaisia kunnon pankkilainoja, vaan tietokoneperäistä  kasinotyyppistä tavaraa, jopa maailman johtavissa finanssi-instituutioissa. 

Michael Hudson kirjoittaa:
"Sen sijaan, että ristiinvelkaantumisen verkosto oltaisiin pyyhitty kirjanpidosta, se merkittiin maksettavaksi valtion varoista.
Näin tapahtui USA:ssa ja sitäkin tuhoisammin Irlannissa. Siellä velat, jotka olivat pikemminkin  uhkapelivelkoja kuin lainoja, siirrettiin vilpillisiltä, rahat hukanneilta pankeilta valtion piikkiin ja "veronmaksajille".

"Sosialisoitiin tappiot ja otettiin voitot omaan taskuun 5,3 biljoonan  eli suunnilleen Irlannin silloisen valtionvelan suuruisella summalla."

Wall Streetin pykäämä velkasumma kasvoi vuoden 2008 jälkeen aina 13 biljoonaan dollariin.

"Vähäiset vedonlyöntikopperotkin alkoivat kutsua itseään pankeiksi, ja vieläkin hienostelevammin yksityispankkisektoriksi, kun huomasivat keskuspankkien US. Treasury'n ja Federal Reserve'n jakavan ilmaista rahaa niin paljon kuin sitä kehdattiin (finanssikriisin varjolla) pyytää."

"Yksityispankkisektori esitti edustavansa talouden kovaa ydintä, vaikka se todellisuudessa toimitti kalkkeutuneen kuoren virkaa.
Rahoituslaitokset eivät ottaneet maksaakseen lainvastaisen toimintansa seurauksia. Ne eivät suostuneet kantamaan vedonlyönnistä, vilpillisestä lainanannosta, päivänvaloa kestämättömästä asuntoluototuksesta ja suoranaisista rikollisista operaatioista  koituneita menetyksiään.
Pankit ja luotonantajat puhdistivat kirjanpitonsa siirtämällä tappiot valtion menoihin."

"Yksityispankkisektorin haltuun kertyi niin paljon varallisuutta, että se muodosti vuosisadan uuden valtaeliitin hallitsemaan "veronmaksajia", teollisuutta, maataloutta ja kauppaa, joiden harteille tappiot sälytettiin."

Michael Hudson löytää asiasta myönteisen seikan.

"Jos tässäkin pilvessä olisi hopeareunus, se on keskuspankkien Treasury'n ja Federal Reserve'n osoittama kyky luoda nopeasti suuri määrä rahaa."

"Jos Treasury ja Federal Reserve pystyvät tekemään 13 biljoonaa dollaria rahaa sähköisesti tietokoneen näppäimillä,
- ei ole kertakaikkiaan olemassa mitään valtiontalouden alijäämää
- tai terveydenhoitomenojen vajetta
- eikä esteitä sille, että Yhdysvaltain hallitus rakentaisi kansakunnan infrastruktuurin jälleen kuntoon."

Wall Streetin pelastaminen osoittaa kuinka keskuspankit kykenevät luomaan rahaa tyhjästä, äkkiä, liki ilman korkoa, kun hätää ilmoittavat kärsivänsä yksityiset rahoituslaitokset.
Keskuspankit antavat rahaa vaivattomasti toimintaan, jonka perustana on  synnyttää yhä lisää varallisuutta pienen taloudellisen eliitin haltuun.

Samaan aikaan keskuspankit, valtioiden poliittisen  päättäjäkunnan myötävaikutuksella, esittävät, etteivät voi luoda rahaa työllisyyden tai teollisuuden  tarpeisiin, mikä pelastaisi "oikean" eli kansantalouden tuholta.

http://michael-hudson.com/2011/06/how-a-13-trillion-cover-story-was-written

------------------------------------------------------------------------------------------
Totuus Euroopan finanssikriisistä: Ranska on velaton. Kuudella muulla valtiolla on velkaa vain puolet kerrotusta määrästä.
Europe Business Schoolin opiskelijat tekivät laskelmia tarkoituksenaan tuoda esiin ristikkäiset velat seuraavien valtioiden välillä:
- Portugali, Irlanti, Italia, Kreikka, Espanja, Iso-Britannia, Ranska ja Saksa.
Laskelmat selvittivät, mitä tapahtuisi, jos toisilleen velkaantuneiden keskinäiset saatavat kuitattaisiin niinsanotusti päikseen.
Aiheesta täällä lisää.

Tulokset ällistyttivät:
- Valtioiden kokonaisvelkamäärä hupeni  64% keskinäisten ristikkäisvelkojen poiston seurauksena ja
-  velkamäärä bruttokansantuotteeseen verrattuna  supistui.
Velat olivat ennen 40.47%  bkt:stä ja ristikkäisvelkojen poiston jälkeen  vain  14.58%  bkt:stä. 

Kuusi valtiota - Irlanti, Italia, Espanja, Iso-Britannia, Ranska ja Saksa voivat  heti halutessaan heittää historian roskakoriin yli 50% harteillaan olevasta velkamäärästä.

Kolme valtiota, Irlanti, Italia ja Saksa, voivat vähentää maksutaakkaansa siten, että ne ovat velkaa enää vain kahdelle muulle valtiolle yli €1bn.

Irlanti voi vähentää velkaansa alle 20 prosenttiin bruttokansantuotteesta, kun sen velka tätä nykyä komeilee 130 prosentissa bkt:sta.

Ranska pääsee veloistaan käytännössä melkein kokonaan  – kun velkaa jää enää vaivaiset  0.06%  bruttokansantuotteesta.

Koko raportti pdf-muodossa: The Great EU Debt Write Off (.pdf)

http://www.eudebtwriteoff.com/

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Englannin "trillion" on suomeksi biljoona 1 000 000 000 000.

Anonyymi kirjoitti...

Jutussa on virheellisesti oletettu, että kyseisissä valtioissa vallitsisi joku neuvostoliittolainen talousmalli, jossa vain valtioilla voisi olla omaisuutta tai velkaa, ja valtiot olisivat velkaa vain toisille valtioille, mutta eihän se näin ole. Velkojen saamapuolella on tyypillisesti eläkevakuutusyhtiöitä, yksityisomistuksessa olevia yrityksiä (esim. pankkeja) ja jopa aivan tavallisia yksityishenkilöitä. Sen sijaan valtiot antavat vain harvoin suoraan valtioina velkaa toisilleen.

Velkojen mitätöinti olisi siis valtion velkojen mitätöintiä ja aiheuttaisi suuret tappiot muille osapuolille. Suomessa pankit ja eläkevakuutusyhtiöt menisivät nurin. Samoin pankkitilien varat pitkälti menetettäisiin, minkä seurauksena monet yritykset olisivat vaikeuksissa. Toki tämäkin olisi yksi mahdollinen ratkaisu valtioiden velkataakkojen purkamiseen, mutta ainakaan itse en voisi sitä kovin hyvänä tai oikeudenmukaisena pitää.

Hilda K. kirjoitti...

Kiitos Anonyymille. Korjasin trillionin.

jmk kirjoitti...

Anonyymi kakkonen (23. kesäkuuta 19.47) on täysin oikeassa. Koko juttu on harhaanjohtavaa roskaa.

Valtioiden velat eivät ole toisilta valtioilta, vaan muilta tahoilta, jotka ovat hyvässä uskossa antaneet rahaa valtioille lainaksi. Jos valtio jättää maksamatta velkansa kansalaisilleen, niin on se varmaan sosialistien mielestä näppärää ja hauskaa, mutta hyvin törkeä temppu se on.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi ylipäätään valtioiden tulee lainata rahaa yksityisiltä pankeilta, kun se voisi itse perustaa valtiopankin ja lainoittaa korottomalla rahalla omia hankkeitaan.

AK

jmk kirjoitti...

Juu, niin kuin Zimbabwe.

Anonyymi kirjoitti...

jmk, ei niin kuin Zimbabwe, vaan vastuullisesti, eikä ulkomaanvelkaa omalla valuutalla maksaen.

Tilannehan on tällä hetkellä sellainen että rahaa luodaan yksityisissä pankeissa mielettömät määrät tyhjästä pelkällä hiiren klikkauksella, saman voisi tehdä valtion virkamieskin omassa pankissaan.

Etuna yksityiltä otettuun rahaan olisi korottomuus. Yksityiset pankit luovat vain lainatun summan verran uutta virtuaalirahaa, jolloin koron osuus täytyy saada jostain muualta, eli jonkun toisen tai sitten valtion itsensä ottamasta lainasta. Kierre on loputon ja tulee romahduttamaan lähes kaikki valtiot jotka velkarahalla toimivat.

Ei valtion kuulu olla voittoa tuottava yritys, vaan sen kuuluu pitää kansalaisista huolta, ja sitä nyt ajetaan alas kovaa vauhtia. Edes armeijaan ei ole kohta rahaa. Sama terveydenhuollossa, potilaita on jonossa jopa vuosiksi, on sairaaloita, työttömiä hoitajia, vain yksi puuttuu että ihmisiä hoidettaisiin: eli raha.
AK

jmk kirjoitti...

Jos valtio rahoittaa menonsa setelirahoituksella (ts. painamalla koristeellisia papereita), niin kyseiset setelit muuttuvat arvottomiksi ja siihen loppuu sekin rahoitus. Mitä vastuullista siinä on?

Näitä "vastuullisia" setelirahoittajavaltioita on nähty jo ihan riittävästi, että pitäisi tyhmemmänkin ymmärtää, mistä siinä on kysymys.

Hilda K. kirjoitti...

- AK, kiitos, noinhan se on.

- Jmk, hyvä, että otat esiin sen tutuimman huolenaiheen.
Hildaa tietävämmät ovat jo asiaa selvitelleet,ja korjatkaa, mutta eikö vastaus setelirahoitusongelmaan mene jotenkin niin, että keskuspankit ovat jo pitkään syytäneet ilmaista rahaa mielettömät määrät yksityispankeille.
On annettu "niin paljon kuin pankit ovat kehdanneet pyytää", sanonta kuuluu.
Joten, miksei siitä olla huolestuneita?

Miksi rahan luonti valtion hoidossa olisi vähemmän vastuullista kuin sama homma läpinäkymättömän, voittoa tavoittelevan yksityisfirman monopolina?

Ai, jai. Se Zimbabwe?

Hilda K. kirjoitti...

Zimbabwesta kirjoittaa blogisti Kaninkolo (nöyrimmät kiitokset lainasta), että syy hyperinflaatioon on ulkomaanvelassa, jonka maksuun tulostettiin jopa miljoonakertainen määrä rahaa verrattuna siihen mitä kulutettiin valtion sisäisiin menoihin.
Hyperinflaatio käynnistyi, kun ulkomaalaiset velkojat ymmärsivät, ettei valtiolla ole valuuttareservejä (kultaa, dollareita jne), joten Zimbabwen dollari kelpasi vain zimbabwelaisia tuotteita ja palveluita ostettaessa, vain Zimbabwessa.
Seurauksen oli, että sijoittajat, keskuspankit jne alkoivat keinotella Zimbabwen raaka-aineilla, niiden hinnat nousivat jopa kymmeniä tuhansia prosentteja...

Summa summarum.
Onko niin, että avainsana Zimbabwen (kuten muidenkin valtioiden) tiellä hyperinflaatioon on rahan luomisesta ja liikkeellelaskusta vastuussa olevien harhaanjohtajien toimien
valvonnan puute? Korruptio, siis.
Kun ei ole toimivaa, vastuullista, järjestynyttä hallintoa ja ylimpiä päättäjiä sitovia lakeja, ei päättäjien tarvitse välittää seurauksista.

PS. Muistutettakoon vielä, ettei kukaan tai mikään valvo myöskään nykyistä: keskuspankkijärjestelmää, Treasurya, Fed:iä, EKP:ta, EU:ta, IMF:ää, BIS:iä, ylipäätään Wall Sreet'iä ja (Suomen) valtion "ulkomaisia pääomatakaajia".
Yksityinen luksemburgilaisfirma on myös EVM-vakausväline.

Suo siellä, vetelä ...

Hilda K. kirjoitti...

Vielä Z:n ulkomaanvelasta painajaismainen yksityiskohta:
Se oli arvotettu ulkomaan valuutassa.

Kaninkolo käsittelee hyperinflaatiota täällä:
http://ebolakani.blogspot.com/2011/01/mita-yhteista.html