torstai 30. kesäkuuta 2011

Hallituksen luottamusäänestykseen johtanut Mustajärven puhe nosti vasemmiston valheet pintaan.


Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

Olisi tilaisuus saada mieleltään vakavasti sairas rakennelma pois vallankahvasta jo tänään.
------------------------------------------------------------
YLE Uutiset
Julkaistu 30. kesäkuuta 2011 klo 00:07
Eduskunta äänestää tänään torstaina uuden hallituksen luottamuksesta. Vasemmistoliiton kansanedustajat Markus Mustajärvi ja Jyrki Yrttiaho aikovat äänestää hallitusohjelmaa vastaan, vaikka vasemmistoliitto on mukana Jyrki Kataisen (kok.) johtamassa kuuden puolueen hallituksessa.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä päättää myöhemmin päivällä, erottaako se kaksikon puolueesta.
Mustajärvi ja Yrttiaho äänestivät jo pääministerivaalissa Kataisen nimitystä vastaan ja saivat siitä varoituksen puolueeltaan. Kaksikkoa ärsyttää erityisesti uuden hallituksen linjaukset EU:n kriisimaiden hoidosta.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Täysistunnon pöytäkirja PTK 23/2011 vp


Keskustelu

1PTK 23/2011 vp
23. KESKIVIIKKONA 29. KESÄKUUTA 2011 kello 12.01
1) Valtioneuvoston tiedonanto eduskunnalle 22.6.2011 nimitetyn pääministeri Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmasta
Valtioneuvoston tiedonanto VNT 2/2011 vp

Markus Mustajärvi /vas
 (HUOM! Blogisti on editoinut tekstiä lisäämällä lihavoinnit ja välilyönnit.)

"Arvoisa puhemies!
En olisi vielä vaalitaistelun aikana uskonut, että maahan rakennetaan hallitus tältä pohjalta ja tällaisella ohjelmalla, enkä olisi uskonut sitäkään, että itse joudun pitämään tällaisen puheenvuoron, enkä myöskään sitä, että oma puolueeni lähtee hallitukseen, jonka Eurooppa-politiikka, linja yksittäisten euromaiden tukeen ja pysyvän vakausmekanismin luomiseen on päinvastainen kuin puolueen linja vielä vaalitaistelun aikana.

Vasemmistoliiton tiedotteessa 8.4. otettiin kantaa seuraavasti: "Vasemmisto haluaa kaataa eurooppalaisen pankkituen.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää eurooppalaista vakausmekanismia pankkien ehdoilla toimivana rahastusautomaattina.
Eurooppalaiset suurpankit ovat jo nyt tehneet satoja miljardeja kriisimailta perityillä ylisuurilla koroilla, eikä näitä rahoja haluta kaataa veronmaksajien niskaan.
Kiviniemen ja Kataisen ylimielisyys on pöyristyttävää, kun he jo ennen vaaleja ilmoittavat, että hallitukseen pääsee vain hyväksymällä vakausjärjestelmäksi kutsutun pankkituen. Demokratiaan kuuluu, että kansa voi vaaleissa valita toisin."


Ja edelleen: "Pankit pitää laittaa vastuuseen. Pankeille on luotu rahapumppu, jolla ne saavat yhä suurempia tuottoja vailla riskiä.


Järjestelmä pitää korjata ennen kuin on liian myöhäistä. Suomen seuraavan hallituksen on otettava vastuullinen rooli Euroopassa, jossa politiikkaa tehdään ihmisten eikä pankkien ehdoilla. Ensimmäisenä askeleena on Portugalin takausten hylkääminen."

Minä uskoin vilpittömästi, että tämä on puolueen linja vaalien jälkeenkin, mutta ei. Monet äänestäjät tuntevat itsensä huijatuiksi, mutta niin tunnen myös minä. Portugali-äänestyksen jälkeen vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ottaa kyllä uusia askelia, mutta aivan päinvastaiseen suuntaan kuin aiemmin.

Arvoisa puhemies! Olen kysynyt itseltäni, onko tämä iso asia, ja vastaus on kyllä. Olen kysynyt itseltäni myös, onko tämä asia periaatteellinen, ja vastaus on kyllä.

Sen jälkeen minulle ei jää mitään muuta vaihtoehtoa kuin mennä sen mukaan, mitä sydän sanoo ja pää käskee.

Minä en vaan taivu siihen, että isossa periaatteellisessa asiassa muuttaisin kantani aivan toiseksi kuin mitä itse kerroin äänestäjille vaalitaistelun aikana ja mitä kertoivat kaikki muutkin vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaat.

Eivätkä euromaiden tukeminen ja pysyvän vakausmekanismin luominen ole mitään kaukaisia, toisarvoisia asioita.

Euroalueen varmuudella syvenevä ja laajeneva kriisi heijastuu heti hallitusohjelman talouspoliittisten voimalausekkeiden kautta politiikan sisältöön. Kun valtiontalous heikkenee, käynnistyy uusi vaihe leikkauksissa ja verojen korotuksissa. Silloin hallitusohjelman hyvät ja huonot puolet menevät aivan uuteen arviointiin.

Ei liene sattuma, että pääministeri Jyrki Katainen hallituksen ensimmäisessä tiedotustilaisuudessa korosti taloustilanteen vaikeutta ja nopeaa reagointia heikkenevään valtiontalouden tilaan.

Vasemmistoliitto joutuu siivoamaan rajoittamattoman kapitalismin oksennuksia sellaisten juhlien jälkeen, joihin ei kutsuttu Suomen mutta ei myöskään Kreikan tai Portugalin vähäosaisia. Edellisen kerranhan kannoimme vastuuta 1990-luvun pankkikriisin jälkeen.

Arvoisa puhemies! Ymmärrän kyllä sen, että hallitusohjelmaa tehtäessä väännetään kättä esimerkiksi jonkin etuuden tasosta, ja lopputulos on jotain sellaista, johon kaikki osapuolet ovat tyytymättömiä. Mutta isoissa periaatteellisissa asioissa raja tulee joskus vastaan, ja minulla se raja kulkee tässä. Demokraattisen sentralismin nimissä minuakin yritetään saada toimimaan vastoin omaatuntoani ja puolueen vaalilupauksia, siitä huolimatta, mitä perustuslaki sanoo kansanedustajan asemasta.

En minä pode mitään kokoomuskammoa. Olen kaksi kertaa ollut valitsemassa kotikaupunkiini kokoomuslaista kaupunginjohtajaa.

Vasemmistoliiton ryhmä on kummallakin kerralla ratkaissut sen valinnan, enkä minä sen takia yöuniani ole menettänyt. Mutta hallitusohjelman suhteen tein jo varhain arvion, että tuli ja vesi eivät ole yhteensovitettavissa. Kun hallitusohjelma hahmottui ja lopulta valmistui, niin käsitykseni vain vahvistui.

Hallitusohjelman perusongelma on edelleenkin siinä, että tekstiosa ja rahat eivät täsmää.

Viimeistään syksyllä, kun hallitusohjelman talousluvut on saatu revittyä auki, muuttuu monen edustajan arvio siitä, mitä rahalla saa: onko toinen myynyt epäkuranttia tavaraa ja toinen ostanut väärällä rahalla.

Jos esimerkiksi nuorten yhteiskuntatakuuta ei rakenneta niin, että lakiin kirjoitetaan subjektiivinen oikeus kolmen kuukauden työttömyyden jälkeen määräaikaiseen työpaikkaan, jää takuu edelleenkin torsoksi.

Sinällään oikeansuuntaisista sosiaaliturvan parannuksista iso osa sulaa pois etuuksien yhteensovittamisen ja veroratkaisujen myötä. Tasaverot, joita korotetaan, koskettavat kaikkein kipeimmin juuri kädestä suuhun elävää tavan kansalaista.

Myös kunnallisia palveluita joudutaan pakosta karsimaan. Palvelut siirtyvät yhä kauemmas samaan aikaan, kun kulkeminen kallistuu. Mutta kulutuskäyttäytymistään muuttaa vain se, joka pystyy uusia ratkaisuja tekemään. (Puhemies: 5 minuuttia!)

Arvoisa puhemies! Tuskin mökin mummo tai pappa vaihtaa vanhan ladansa hybridiautoon siitä riemusta, että maahan on saatu tällainen hallitus.

Arvoisa puhemies! Minä tiedän ja tunnustan eduskuntaryhmän säännöt, mutta jos oma linjani peruskysymyksissä on nyt eri kuin eduskuntaryhmällä ja puoluejohdolla, ja vaikka olen kaikin voimin yrittänyt kannustaa heitä olemaan itsensä kanssa samaa mieltä, otan vastaan sen, mitä tuleman pitää. Jotain politiikan ihmeellisestä maailmasta kertoo se, että niitä, jotka pitävät vaalilupauksistaan kiinni, rangaistiin, ja tuomion antoivat ne, jotka lupaukset ovat rikkoneet.

Siksi esitänkin seuraavaa:

"Eduskunta toteaa, että hallitusohjelman seurauksena Suomi joutuu ottamaan kohtuuttomia vastuita ja riskejä, kun euroalueen talouskriisi syvenee ja laajenee.

Se heijastuu valtiontalouden tilaan ja johtaa lisäleikkauksiin sekä veronkorotuksiin.

Tästä syystä hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta."

(Lainaus päättyy.)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki eivät takkiaan kääntäneet.

Arhinmäki väitti Soinin kääntävän takkia niin että napit lentävät. Taisi puhua itsestään.

Järjestelmämme on mätä, jos vaalien jälkeen vaalilupaukset heitetään roskakoriin. Nyt ei riitä enää edustajien vaihtaminen vaan pitää vaihtaa järjestelmää. Samasta syystä tuli Hitler valtaan Saksassa. Suruisa on Suomen tulevaisuus.

Anonyymi kirjoitti...

"Vasemmistoliitto joutuu siivoamaan rajoittamattoman kapitalismin oksennuksia"

Tuo väite ei missään tapauksessa pidä paikkaansa. Kreikan tilanteessahan on kyse nimenomaan sosialismin konkurssista, kuten Jouni Flemming on artikkelissaan todennut:
http://jouniflemming.fi/2011/05/20/euromaiden-tukipaketit-mita-on-jaanyt-kysymatta/

Hilda K. kirjoitti...

..."Kreikan tilanteessahan on kyse nimenomaan sosialismin konkurssista"...

Kreikan tilanne ei ensinnäkään ole vain Kreikkaa koskeva, vaikka media sinnikkäästi "kriisin" sinne sijoittaa.
On kyse koko globaalin monetarismin kriisistä.
Kriisi on poliittista valintaa, vallankäyttöä, ja se koskee jokaista maailmanlaajuisen keskuspankkikartellin kansantaloutta, myös Suomea.

Kreikasta alkamaan järjestetyssä tapahtumaketjussa ei ole kyse sosialismin konkurssista siinä mielessä, että siellä olisi kansa elänyt leveästi hyvinvointivaltiosta nauttien.
Kreikassa kuten Islannissa, Irlannissa, Espanjassa, Italiassa.... ja Suomessa pieni taloudellis-poliittinen eliitti on tehnyt tilanteeseen johtaneet valinnat.

Kraikassa useita hallituskausia valtaa pitäneet oikeistohallitukset liittoutuivat Goldman Sachsin, J.P.Morganin ja muiden Wall Streetin yksityisten rahalaitosten kanssa. Valtiontalouden budjettitietoja vääristeltiin useiden hallituskausien ajan ja valtion omaisuutta siirrettiin yksityisiin käsiin.
Valtion kassaa tyhjennettiin ammattitaitoisesti Wall Streetin opastuksella ja Kreikan päättäjien sallimana. Korruptiosta on todisteita.

Kun tilanne alkoi olla globaalisti kriisiytymässä, Wall Street valitsi ensimmäiseksi romahdutettavaksi kansantaloudeksi Kreikan. Valintaan on veikattu monia syitä.

Kuriositeettina kerrottakoon, että vasta tässä vaiheessa järjestettiin vasemmistohallitus maassa valtaan.
Median levittämä väite "Kreikan sosialistihallinnon aikaansaamasta kriisistä" onkin omaksuttu niin tehokkaasti, että sitä toistelevat jopa Suomen valtionvarainministeriön virkamiehet tv-haastatteluissa.

Professori Michael Hudsonin sivusto tarjoaa laajan artikkelikokoelman niille, joita maailmanlaajuisen talouskriisin vaiheet kiinnostavat.