keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Ålandsbankenin Stefan Törnqvist: "En voinut enää vaieta. Suomen on pelastauduttava eurosta".

Taloussanomien Jan Hurri kirjoittaa 9.11.2011 euron lähtölaskennan alkaneen jo viikko sitten.

Viime keskiviikkona illansuussa noin kello 19.00 Suomen aikaa Ranskan Cannesissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Saksan ja Ranskan johtajat Angela Merkel ja Nicola Sarkozy sanelivat virallisen eurototuuden olennaisesti toisenlaiseksi kuin se on rahaliiton perustamisesta saakka kerrottu.

Euromaa voi sittenkin erota rahaliitosta.
Hurri kirjoittaa:
"Yhteisvaluutta euron kohtalon käänne osuu suurin piirtein viime viikon keskiviikon illansuuhun. Siitä saattoi alkaa ainakin Kreikan valtion ja samalla nykymuotoisen euron lähtölaskenta."

Euroopan vaikuttajakaksikko, Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy miltei yhteen ääneen vahvistivat, että Kreikan ero eurosta on mahdollinen.
Nyt euro ei enää olekaan peruuttamaton valuutta, vaan jäsenvaltion ero rahaliitosta ja euron vaihtaminen ikiomaan valuuttaan ovat sittenkin mahdollisia tapahtumia, Jan Hurri päättelee.

Euroopassa korkeinta näkyvää valtaa käyttävän valtionpäämieskaksikon ilmoituksella on seurauksia. Pääomapako pankeista kiihtyy. 

Saattaa olla, että Kreikan ja mahdollisesti muidenkin kriisimaiden asema rahoitusmarkkinoilla on nyt muuttunut. 
Ja valtioiden eroaminen eurosta voi olla tämän jälkeen väistämätöntä.
Toki Sarkozy ja Merkel, yhteisnimellä Merkozy, korostivat toivovansa Kreikan pysyvän rahaliitossa, mutta myönsivät silti, että Kreikan valuutan vaihtaminen kuten valuutan vaihtaminen yleensäkin "on sittenkin Kreikan kansan omissa käsissä".

Pelastautumisen välineet on viety 

Kerrottakoon ohessa, että eilen, 8.11.2011, eduskunnassa pääministerin ilmoituksessaan sekä puheenvuoroissaan myös Jyrki Katainen käytti juhlavia sanoja "kansan omissa käsissä".  
Kansanedustajien puheenvuoroissa mainittiin pääministeri Kataisen ottavan nykyään mielellään mallia Saksasta, ja Kataisen puheenkirjoittajat olivat ainakin tällä kertaa kuunnelleet Keski-Euroopan esikuvia tarkkaan.

Tuttuun hallituspuolueiden tyyliin Katainen pelotteli valuuttaunionista eroamisen sosiaalisektorille koituvilla seurauksilla, kun ei enää saada lainaa, jolla palkat maksetaan. 
Hän ei tuonut esiin, että leikkauksia ja maastamuuttoa tulee vuorenvarmasti myös IMF:n ja pankkien vaatimissa talouden sopeutustoimissa. 
Pääministeri Katainen jatkoi vihjailemalla seurauksista, jotka on "harkittava loppuun saakka", mikäli vakausvälineistä ja kriisimaksajan paikalta häipymistä Suomessa edes mietitään. 
Nämä sanahelinään verhotut uhkakuvat eivät ole sellaista asiapitoista keskustelua tuhoisan rahajärjestelmän vaihtoehdoista, jota Suomessa juuri nyt kaivataan. 

Katainen sanoi:
..."Ainoastaan valtiot itse voivat pelastaa itsensä. Lainapaketeilla on voitu ostaa maille aikaa tehdä oikeat toimet ja välttää lopullinen kaatuminen. Lainoitus toimii, jos maa itse haluaa pelastua".
Pääministeri ei kuitenkaan tuonut esiin, että rahaliiton ja euron nimenomainen merkitys on ollut, että se on vienyt jäsenvaltioilta kaikki rahapoliittiset keinot auttaa itse itseään. 
Jäsenvaltioilta on otettu pois airot, peräsin sekä purjeet, kun ne on laskettu lakeja noudattamattomaan keskus- ja liikepankkivaltaan, ja kaiken poliitiikan ohjaus on luovutettu määräenemmistövaltaa EU:ssa käyttäville isoille valtioille. 

Oikeistoliberaali Jyrki Katainen varmaankin tarkoitti, vaikka ei sitä sanonut, että jäähän kansalaisille vielä yksi keino. 
Kansalaiset voivat lahjoittaa leivän lastensa suusta.
Pääomapiirien edustajana pääministeri Katainen edellyttää, että annamme pysyvän pääsyn sosiaalimenoihin, terveydenhoitoon ja muihin elämisen perustarpeisiin budjetoituihin verovaroihin kansainvälisille yksityispankeille erilaisten kriisiveivausten ja vakausvälineiden varjolla.
Mittakaava ei kuitenkaan tee mahdolliseksi Kataisen outoa ehdotusta, sillä velkojen ja pankkiluottojen muodostama (virtuaalinen) menoerä on liian suuri kansalaisten maksukykyyn nähden. 
Velkoja, jotka ovat liian suuria maksettaviksi, ei makseta.
Joten, miksi ihmeessä pääministeri Katainen enää edes yrittää saada ideaa läpi? 

Kataisen päämääränä on lisätä perustuslain muutoksia helpottamaan menokuria

Kansanedustajajoukko kuunteli täysistuntosalissa välihuudoitta, kun pääministeri Katainen poimi euroalueen ulkopuolelta esimerkkejä valtioista, jotka ovat palauttaneet markkinoiden luottamuksen omilla toimillaan.
Eurooppalaisten pankkien siirtomaaorjuuteen velkaannuttamat Baltian maat sekä Iso-Britannia, joka ei edes kuulu rahaliittoon, hohtivat pääministerin puheessa menestystarinoina, jotka käyvät Suomelle esimerkiksi siitä, mihin täälläkin pitäisi pyrkiä.
Tietääkö Jyrki Katainen, että Latvian julkisen talouden kuritoimet on hoidettu jo niin uskottavalle tolalle, että  työikäisestä väestöstä kolmasosa on joutunut muuttamaan ulkomaille halpatyöhön, jotta voisi lähettää rahaa lapsilleen hengenpitimiksi? 
Latvian sosiaalimenot on määrätietoista sitoutumista ja etupainotteisia uudistustoimia soveltaen käytännössä hävitetty. 
Tilalla ovat rakenneuudistukset ja vakauttamisstrategiat, mitä ne lienevätkin.

Pääministeri väläyttelee perussopimusten muutoksia, että talouden kuritoimet sujuisivat meilläkin sujuvammin: 
"Jos prosessi (perustuslain muutokset) käynnistyy, on tärkeää, että se rajataan vain talous- ja rahapolitiikkaa koskeviin kysymyksiin", Katainen sanoo. 
Tämä oli varmasti tahaton vitsi. 
Ovatko pääministerin puheenlaatijat jo aivan etääntyneet siitä, mitä ihmisille voi sanoa? Mitä virkaa on eduskunnalla, kun raha- ja talousasiat päätetään muualla?
Verotuloista jätetään kai tänne tulevaisuudessa jotain, että saadaan Olli Rehnin, Erkki Liikasen, Sauli Niinistön ja Paavo Lipposen näköispatsaat Kansalaistorille?

Kukaan ei korjannut Kataista siinäkään, kun hän kertoi, että sijoittajat kantaisivat Kreikan kriisiluotoistaan 50 prosentin tappiot. 
Totuus on (Saksassa kokoustamassa olleen prof. Michael Hudsonin mukaan), että asiasta huippukokouksessa kyllä puhuttiin, mutta pankit kieltäytyivät ja ehdottivat sijoittajien vastuuta vapaaehtoiseksi. 
Näille sijoilleen asia jäi.

Edessä katastrofi, josta Suomen on pelastettava itsensä

Jan Hurri sanoo Taloussanomissa, että vielä viime keskiviikon iltapäivällä "euron hajoaminen tai edes yhden jäsenvaltion ero eurosta ja paluu ikiomaan kansalliseen valuuttaan olivat virallisessa eurokeskustelussa visusti vaiettu tabu, kielletty puheenaihe".
"Eron mahdollisuuteen viittaavat kysymykset ja vihjailut olivat veneenkeikuttajien ja ilkeiden spekulanttien pahantahtoista vehkeilyä, kateellisten panettelua ja järjen vastaista suunsoittoa."
"Mutta eivätpä ole enää. Päin vastoin."

Euron kriisistä puhuu huolestuneena myös Ålandsbankenin Asset Managementin toimitusjohtaja Stefan Törnqvist.
"Euron kriisi on niin pitkällä, etteivät tukipaketit enää auta. Edessä on katastrofi, jossa Suomi voi pelastaa vain itsensä", Stefan Törnqvist sanoo.

Törnqvistiä haastatteli 4.9.2011 Taloussanomissa toimittaja Hanna Säntti otsikolla : Suomi, pelasta itsesi!
Stefan Törnqvist on antanut kriittisiä eurolausuntoja tammikuusta 2011 lähtien. 
Julkinen toisinajattelija Törnqvististä tuli sen jälkeen, kun hän sai Ålandsbankenin hallitukselta luvan puhua suunsa puhtaaksi.

”En voinut enää vaieta. Suomi tekee rauhan ajan suurinta sijoitustaan ilman kunnon suunnitelmaa, kannattavuuslaskelmaa ja keskustelua”, Törnqvist sanoo.
Tammikuussa Törnqvist arvioi, että euro hajoaa kahden vuoden kuluessa kahdeksankymmenen prosentin todennäköisyydellä.
Hän on edelleen samaa mieltä, ja kehottaa asiakkaitaan varautumaan kaaokseen.
”Tapahtumat ovat vain edenneet paljon nopeammin kuin arvioin."

Tässä kommentti Törnqvistin haastatteluun nimimerkiltä Reiska:

"" En voinut enää vaieta "
Rehellisyys puhuu. Kataisuuden voittoon riittää se ettei vät hyvät miehet tee mitään."

Ei kommentteja: