torstai 13. lokakuuta 2011

Kun kansanliikettä ohjaillaan, keinoina ovat ryhmäpaine ja People's Microphone -ilmiö.

Kuvat ja kertomukset kaikkialle leviävästä Occupy Wall Street (OWS) -kansanliikkeestä ovat tuoneet näkyville hämmentävän ilmiön nimeltä The People’s Microphone, kansalaisten mikrofoni.
Kansalaisten mikrofoni -metodi hallitsee mielenilmauksia ja kokoontumisia jo kaikkialla Yhdysvaltojen eri puolille ulottuvassa, alkujaan finanssieliitin ja pankkien vallankäyttöä vastustavassa liikehdinnässä. 

OWS-wikisivun mukaan laki kieltää New York City:ssä kovaääniset ja muut äänentoistolaitteet.  
Tämä selitetään syyksi, kun joku sattuu ihmettelemään mielenilmauksissa käytettävää vuoropuhelumenetelmää, jossa keskeisessä osassa on yksi mikrofoni ja puhuja, joka toistattaa kaikuna yleisöllä puhettaan muutaman lauseen jaksoissa. 
Joskus tilaisuuksia ohjaavilla puhujilla ei satu olemaan minkäänlaista äänentoistolaitetta käsissään. 
Ja oudolta näyttää, kun he puhuvat sanottavansa siitä huolimatta vuorolausuntana kuulijakunnan kanssa.

Kansan mikrofonin ja vuorolausunnan skenaario tarjoaa tunnetta tihkuvissa väenkokouksissa hämmentävän näyn, kun taitava puheammattilainen, joita mikrofonin varressa esiintyy, saa runsaasti tilaisuuksia tunnelman kohottamiseen komedian keinoin.
Yleisölle opetetaan muutama käsimerkki. Näin aktiivisuus lisääntyy entiestään, kun ihmiset saavat ilmaista  innostuneisuuttaan ja yksimielisyyttään.

Puheenvuoro pyydetään tekemällä kahden käden sormista kolmio. 
Kokonaan toinen asia on, saako pyytäjä puheenvuoron.

Mikrofonin pitelijällä ovat langat tiukasti käsissään.
Eräällä videolla on kohta, jossa joukkohypnoosiin tulee särö. 
Väkijoukon takarivi alkaa rytmikkäin huudoin protestoida, koska tilaisuuden varsinainen puhuja John Lewis ei pääsekään ääneen. 
Mikin varressa olevalla mieshenkilöllä on liian hauskaa, hän ei malta lopettaa. Tai, keskeytykset eivät kuulu tilaisuuden käsikirjoitukseen.
Hämmentynyt herra Lewis, ansioitunut kansalaisaktivisti, ohjataan seurueineen tyhjin toimin paikalta. 
Kansan mikrofoni -metodin puolestapuhujat sanovat sen edistävän kokoontumisissa täsmällisyyttä, läpinäkyvyyttä ja konsensukseen pääsyä.

Mutta ymmärtävätkö mukana olleet, mitä oikeastaan saatiin aikaan? Käsien heiluttelu ei tarkoita, että he olisivat antaneet äänensä kannattaakseen todellisuudessa jotakin.

Kyynikko ajattelee, ettei spontaania kansanliikettä ole olemassa, ainakaan kovin pitkään. 
Jo pitkään on kuulunut epäilyjä, että aitona mielenilmauksena alkanutta OWS:ää johdetaan kulisseista ja mikrofonit on annettu erikoiskoulutettujen ammattilaisten käsiin.
Oli totuus mikä hyvänsä, yhteiskunnallisten ilmiöiden ja ihmisluonnon tarkkailijalla on näinä levottomina aikoina runsaasti ihmeteltävää.

Kansan mikrofoni -joukkoilmiö ei varmaankaan toimisi elleivät kansalaiset tuntisi jo valmiiksi suurta pelkoa ja tulevaisuudenuhkaa. 
Internet on levittänyt oikeaa tietoa rahajärjestelmästä ja pankkien sekä hallitusten välisistä suhteista. 
Kohta vähemmistönä ovat ne, jotka eivät tiedä, että näissä asioissa on jotain merkityksellistä, jonka ymmärtäminen voi muuttaa elämän perusasiat paremmalle tolalle. 
Yhä useampi tajuaa, että ihmisen keksimät asiat ovat ihmisten muutettavissa. 
Kansalaisten ei enää tarvitse viettää elämäänsä ala-arvoisen rahajärjestelmän panttivankeina kehdosta hautaan, vaan ulottuvilla on ihmisarvoinen tapa järjestää rahaan liityvät asiat.

Ne, jotka ovat tutustuneet NLP-metodiin (neurolingvistinen ohjelmointi) tunnistavat kansan mikrofoni -ilmiöstä kertovilla videoilla nähtäviä elementtejä ruumiinkielen ja puheen käytöstä välineenä. 
NLP-metodi pyrkii tarttumaan jopa ihmisen alitajuisiin yllykkeisiin ja sitä käytetään vaikuttamiskeinona markkinoinnissa  ja asiakaspalvelussa, muun muassa. 
Kansan  mikrofoni -tilaisuuksissa:

- mitään hallitsematonta tai spontaania ei päästetä väkijoukossa esille. Yksi tai useampi henkilö ohjailee tilannetta, jossa tunteita herätetään ja liikutellaan, hallitusti.
- Käytetään sanoja, sanontoja, tauotusta, rytmiä, kertausta. Sekä, kehon kieltä, ilmeitä.

- Joukossa syntyy ryhmäpaine.
- Jäsenten itsetunto kohoaa yhteistunteen voimasta, mukana olo ei ole vaativaa, siihen kykenee jokainen. 
- Tunnelma on intensiivinen. Se ei salli esittää poikkeavaa käytöstä tai poikkeavia näkemyksiä.
- Yksityisajattelijat ja ryhmäpaineeseen mukautumattomat seuloutuvat helposti näkyville.

Tiedetään varmuudella psykologiasta, että:
- Oma arvosteluky hämärtyy kun peliin astuu laumahenkinen, hypnoottinen hurmos. 
Ilmiö ei ole vaaraton. 
Väkijoukkoja voidaan pahimmillaan ohjailla jopa väkivaltaan.

Saa nähdä, onko väkijoukon ja puhujan välinen vuorolausunta käytössä myös Isossa Britanniassa, jonne OWS seuraavaksi rantautuu.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hilda K.

Katsoppa Hesari 14.10.2011 ja sivu A14

Kuvailemasi voi olla vaikka totta.

Mutta onhan niitä muitakin keinoja osoittaa kritiikkiä finanssieliitille kuin narikkatorilla huutaminen.

Anonyymi kirjoitti...

"Wall Street" on tavallaan olkiukko. Kansan vihat luultavasti tahallaan suunnataan sinne - pois FED:ltä joka on USA:n todellinen hallitsijä. Sehän on hallitsijoiden perussääntö: jos et pysty pysäyttämään liikkee - johda se! tietysti haluttuun suuntaan.


Niin pitkään kun sheeple ei ymmärrä, miten toimii rahan syntymekanismi (Herra Ebolakani ja Aki Järvinen Samassa Veneessä kertovat siitä oikein hyvin, suomeksi) - mitään läpimurtoa ei tapahdu. Se on kyllä paradoksaalista - tavallinen pulliainen voi raataa 20 vuotta maksamalla lainan ja korot eikä ymmärrä olemista silloin pankin orjana - mutta tämä pulliainen ei istahda muutamaksi tunniksi eikä tutki tätä yksinkertaista mekanismia, miten rahaa luodaa, ketkä sen tekevät, mistä se tulee, mistä ne korot maksetaan, ketä se hyödyntää ja mihin se johtaa lopulta! (tuhoon ja orjuuteen).

Hilda K. kirjoitti...

...mutta tämä pulliainen ei istahda muutamaksi tunniksi eikä tutki tätä yksinkertaista mekanismia, miten rahaa luodaa...

Totta turiset, Anonyymi.
Ihminen ei tutki, kun ei ole oppinut, että rahajärjestelmään saa kurkistaa. Ei ole oppinut, että meillä yleensä on rahajärjestelmä ja että sillä on väliä, millainen se sattuu olemaan.
Ja, että se on valintaa ja ihmisen tekoa, jonka voi heittää menemään, jos se on huono.
On pikemminkin ihmiselle aina opetettu, ettei rahasta ja varsinkaan sen puutteesta ole soveliasta puhua.
Siinä se elämä sitten menee. Pankille rahaa lapioidessa.

Hilda K. kirjoitti...

Eräs blogin lukija kysyy, miten olen ottanut blogitekstin aiheeksi uutisen, joka on julkaistu Infowars-sivustolla.
Vastaus kuuluu:
- Blogisti suhtautuu asianmukaisin varauksin aivan kaikkiin uutislähteisiin niinsanotusta valtavirtamediasta erilaisiin vaihtoehtoisina pidettyihin tietolähteisiin.
- Jokainen uutislähde ja tiedon tarjoaja katsoo asioita omalta kannaltaan, joten mikään uutislähde ei tarjoa niinsanottua objektiivista tai riippumatonta tietoa.
- Blogisti suhtautuu epäilevästi ja varauksellisesti yleistäviin arvoarviointeihin kuten puoluepoliittisiin, maailmankatsomuksellisiin, opillisiin tai aatteellisiin nimityksiin.
- Tällaisia arvoarvointeja ovat mm. demokraatti, republikaani, sosialisti, kapitalisti, konservatiivi, maltillinen, taantumuksellinen, edistyksellinen, ääriliikkeen edustaja, luonnonsuojelija, vihreä, vasemmistolainen, oikeistolainen, ekologinen, jne.

Miksi siis Infowars lähteenä?
Koska aihe tuntui kiinnostavalta ja perustelut, joita kirjoittaja näkökulmansa tarjosi, vaikuttivat asiallisilta.
Nyt kun asiaa ajattelen, kyseinen juttu olisi voinut ilmestyä monella muullakin uutissivustolla.

Toivon, että vastauksestani on apua.