keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Michael Hudson: "Kreikkalaiset voivat laillisesti kieltäytyä ilman kansanäänestystä otetusta valtionvelasta".

Kreikka on tekemässä yhä uusia lainasopimuksia EU-valtioiden ja pankkien kanssa. Rahaa peritään kansalaisilta kasautuvilla veroilla, palkanalennuksilla, irtisanomisilla ja sosiaalisektorin leikkauksilla.
Ihmisillä ei ole varaa terveydenhoitoon tai muihin perustarpeisiin, ja hallitus yhä vain supistaa määrärahoja  elintärkeiltä toiminnoilta.
Tilanne ei ole kansalaisten kannalta niin huono kuin miltä se näyttää, sanoo professori Michael Hudson tuoreella The Real News'in haastatteluvideolla.
- Ei Kreikka ole todellisuudessa tehnyt mitään sopimuksia! Euroopan keskuspankki (EKP) on tehnyt sopimuksia omien pankkiensa kanssa (itsensä kanssa, käytännössä).

Michael Hudson opettaa taloustieteitä Missourin yliopistossa Kansas Cityssä ja on kirjoittanut lukuisia alan teoksia, joista ainakin The Super Imperialism: The Economic Strategy of American Empire on luettavissa netissä.
Michael Hudson sanoo, että kreikkalaisilla ja islantilaisilla on sama vaikutin mielenosoituksiin. Wall Streetin valtaajat sitä vastoin, osoittavat mieltään eri syystä kuin kreikkalaiset ja islantilaiset.
- Kreikan ja Islannin kaduilla oleva kansa haluaa tehdä maailman tiedotusvälineiden edessä selväksi, etteivät  Euroopan (EU:n) vaatimat ehdot, työn verottaminen ja palkkojen alentaminen eli sisäinen devalvaatio, jota meillä oli ennen tapana kutsua luokkasodaksi, onnistu, Hudson sanoo.
- Tätä nykyä Euroopan keskuspankki ehdottaa, että se loisi varallisuutta pelkällä kädenliikkeellä tietokoneen näppäimillä lainatakseen rahat ranskalaisille, saksalaisille ja muille Kreikan valtion velkakirjoja hallussaan pitäville pankeille. Sen jälkeen kreikkalaiset pannaan tekemään sosiaalimenojen, palkkojen ja eläkkeiden alennukset ja repimään  koko lysti työllisiin kuuluvien selkänahasta.

"He kutsuvat tätä sosialismiksi, hämäyksen vuoksi"
Michael Hudson puhuu tapansa mukaan innostuneesti, sarkastista huumoria viljellen:
-  Kreikkalaiset ovat kaduilla, koska haluavat kertoa maailmalle, että vaikka heidän sosialistihallituksensa... Euroopassahan sosialisti merkitsee nykyään äärioikealla olevaa, jota me (amerikkalaiset) ennen kutsuimme fasistiksi, no, he kutsuvat tätä nyt sosialismiksi, koska yrittävät hämätä ihmisiä.
- Vaikka siis, Kreikan hallitus, jonka kannatus on nykyään 10 prosentin luokkaa, on mennyt suostumaan joihinkin sopimusehtoihin, se ei tarkoita kansalaisten solmineen mitään sopimusta.
Kreikan kansa sanoo Michael Hudsonin mukaan mielenosoituksellaan:
- Allekirjoittipa EKP millaisia papereita tahansa Saksan tai Ranskan kanssa, me emme ole sopijaosapuolia!
Väite perustuu kansainväliseen, neljäsataa vuotta vanhaan rahatalouden periaatteeseen, jonka mukaan virallinen valtionvelkasopimus solmitaan vain demokraattisella menettelyllä.
Kun Islanti joutui samanlaiseen tilanteeseen Euroopan (pankkien) vaatimusten kanssa, Islannin presidentti vaati asiasta kansanäänestyksen. Oltiinhan kansalaiset saattamassa vuosikymmenten pituiseen talouslamaan, jossa kolmasosa väestöstä joutuisi muuttamaan siirtolaisiksi ulkomaille.

"Me varoitamme reilusti etukäteen"
Islantilaiset kieltäytyivät valtionvelan ottamisesta tarjotuin ehdoin kahdessa eri äänestyksessä. Näin voivat tehdä myös kreikkalaiset.
- Kansalaiset ajattelevat Kreikassa ja Islannissa: Jos yhteiskunnassa aiheutetaan työttömyys ja,  jos ryhdytään käymään luokkasotaa, jos pystytetään fasistihallinto, eikä lisäksi anneta kansan äänestää, eletään diktatuurissa.
- Kansalaiset haluavat tehdä selväksi, että eräänä päivänä, kun he ottavat vallan ja, kun jälleen äänestetään ja, kansa saa sanoa mielipiteensä, he eivät katso velan sitovan itseään. He varoittavat velan ottajia reilusti etukäteen: Me emme jätä teille törkimyksille mitään. Siihen kansalaisilla on täysi oikeus kansainvälisen lain mukaan, professori Hudson sanoo.

Michael Hudson palaa Kreikkaan ja sen kaduilla kulkeviin määrätietoisiin kansalaisiin.
- Kansalaiset sanovat mielenosoituksellaan kertovansa koko maailmalle, ettei tämä hallitus edusta heitä.
- Ei Kreikan talous romahda, vaan kreikkalaiset yksinkertaisesti hylkäävät velan, koska katsovat, ettei se koske heitä, sillä, Kreikan valtionvelka otettiin epärehellisin perustein, pettämistarkoituksessa.
- Velan sommittelivat kokoon Wall Streetin järjestäytyneet talousrikolliset salaamalla tiedot velan suuruudesta, ja eurooppalaiset pankit ostivat velan, joka on liian suuri maksettavaksi.
- Kreikkalaisten tarvitsee vain lausua velkojilleen yksinkertainen totuus: Velkaa, jota ei voida maksaa, ei makseta.

"Miten suuret joukot mahtavat olla EKP:lla?"
Ja, juuri näin kaduilla nyt tapahtuu, Michael Hudson sanoo.
- Kansalaiset kieltäytyvät alistumasta painostukseen viestinään, ettei kukaan voi saattaa heitä lamaan ja väittää, että velka tulee sillä tavalla maksetuksi.
- Ei se niin käy, he sanovat, että maahamme tullaan muualta Euroopasta kertomaan, että tässä teillä on sosialisti-... oikeastaan fasisti-, kutsutaan sitä selvyyden vuoksi nyt oikealla nimellä, fasistihallitus, ja teidän täytyy myydä meille, yksityisomistukseen, Parthenonin temppelit, saaret, kiinteistöt, vesi- ja viemärijärjestelmät, ja me veloitamme teitä niiden käytöstä niin paljon kuin haluamme kunnes kansalaisten on pakko muuttaa ulkomaille.
- Ei käy, että sanotaan, että teidän täytyy mennä muualle, koska teille ei ole täällä enää elinmahdollisuuksia ja me pakotamme teille laman ja anastamme teiltä varannot ja resurssit.
- No, kreikkalaiset voivat aina esittää velkojilleen, että onhan teillä armeijat, Hudson sanoo ilkikurisesti.
- Niinhän Stalin sanoi paavista, kuinka suuri armeija paavilla on? No, miten suuret joukot mahtavat olla Euroopan keskuspankilla? Luuletteko todella voivanne jutella nukkehallituksemme kanssa kuten kenraaleiden kanssa tehdään, ja sanoa, että siitä vain, tulkaa ja repikää...

Toimittaja Paul Jay kysyy professori Hudsonilta, mitä velkojen hylkäämisen jälkeen tapahtuu. Eroaako Kreikka mahdollisesti EU:sta tai eurosta.

- Ei velan hylkäämisestä mitään erityisempää seuraa. Toki he tarvitsevat paremman verotusjärjestelmän ja aivan varmasti heidän pitää verottaa rikkaita sekä kiinteistönomistusta.
- Mutta, EU ei vaadi verottamaan omistamista tai rikkaita, se näkee vain mahdollisuuden käyttää kriisiä verotaakan siirtämiseksi työllisten kannettavaksi. Ajatus on, että puolitetaan työvoimakulut ja tehdään valtiosta unelmien Villi länsi työnantajille, finanssipelureille sekä kiinteistökauppiaille.
- No, siihen kreikkalaiset nyt sanovat, että teidän on parasta tulla armeijan kanssa rajojen yli, jos aiotte kaapata maamme.
- Teidän on tunkeuduttava voimalla maahan, niin on aina historiassa jo tuhansia vuosia aiemmin tehty, jos on aiottu anastaa toisen maat ja mannut, julkiset rakennukset, yhteiskunnan perustoiminnot, vesi ja viemäröinti, ja museot.

Edit:
Aiheesta on aiempi blogikirjoitus prof. Michael Hudsonin tekstin Whither Greece pohjalta täällä:
http://hildakoo.blogspot.com/2011/07/eun-sanelemat-maaraykset-eivat-velvoita.html

Ja täällä M.H:n tekstin The Financial Road to Serfdom pohjalta:
http://hildakoo.blogspot.com/2011/06/valtionvelka-jota-ei-voi-peria.html

1 kommentti:

Hilda K. kirjoitti...

Heikki Hyötyniemen blogissa:
http://heikkihyotyniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84625-kaupungin-suurimmat-kyparat
on 1.10.2011 osuvaa tekstiä tilanteesta, jossa Suomessa ja muissa vallitsevaa rahajärjestelmää noudattavissa valtioissa ollaan.
Kiittäen lainaan Heikkiä:
"...Kyseenalaiseksi, jopa pelottavaksi, asia muuttuu, jos käsitteisiin ja käsitekokonaisuuksiin liittyviä mielleyhtymiä aletaan suunnitelmallisesti ohjailla.
Tällaista olen ruvennut epäilemään - niin yhdenmukaisesti meitä informoidaan vaikeista asioista. Tuntuu siltä, että eräät "välttämättömiin" valintoihin liittyvät positiiviset mielikuvat on suunniteltu jossakin "Eurooppa-tiedotuksen" propagandayksikössä. Suosikkirinnastus, jota kaikki tuntuvat toistelevan, on se, että ..."
"... Eurooppa on meidän yhteinen kaupunkimme, jossa muutama talo on syttynyt palamaan; riippumatta siitä, kenen syytä talojen syttyminen on, meidän on yhteisen etumme nimissä sammutettava palopesäkkeet, ennen kuin palo leviää ja polttaa koko kaupungin. Palomiehet taistelevat meidän yhteisen etumme puolesta."

"Tämäkö on se oikea viitekehys? Uhrautuvat palomies-poliitikot taistelevat kuin WTC:n kaksoistorneissa, mutta eivät kuulemma kaipaa edes mitään mitaleita ... sankarit! - Taloustotalitarismia kuvastaa se, että kaikki arvokas ulosmitataan, jopa palomiehiin liittyvät positiiviset mielleyhtymät."
..."Tuntuvat ennemminkin ruiskuttavan bensaa niihin liekkeihin. Onkohan yllä esitetyssä rinnastuksessa nyt tavoitettu se asian ydin? - Seuraavassa on vaihtoehtoinen tulkinta ..."
"... Kaupungissa riehuu pyromaanijengi joka pitää ihmisiä pelon vallassa. Sitä hännystelee hangaround-sakki, jolta kerätään suojelurahaa, aina vain suurempia summia, ja pyromaanit tulevat yhä röyhkeämmiksi. Viranomaiset ovat lahjottuja, eivätkä rehelliset voi muuta kuin olla hiljaa ja pelätä. Kaupungissa vallitsee täydellinen moraalikato: vain rikos tuntuu kannattavan, ja nopein välistävetäjä kerää potin. Mitään ei kannata rakentaa - tulevat kuitenkin, paskat, ja polttavat ..."